Podelitev obnovljenih dovoljenj operaterjem reaktorja TRIGA

Operaterjem reaktorja TRIGA (Andraž Verdir, Marko Rosman, Anže Jazbec, Sebastjan Rupnik) so bile danes, 7. marca 2023, s strani direktorja Uprave za jedrsko varnost (URSJV) g. Igorja Sirca svečano podeljena obnovljena dovoljenja za opravljanje z reaktorjem. Čestital jim je tudi direktor IJS, prof. dr. Boštjan Zalar in jim podelil zlate značke v obliki zgradbe reaktorja. Operaterji reaktorja TRIGA se morajo redno usposabljati in izvajati razna testiranja. Vsakih 5 let pa morajo obnoviti licenco pred državno komisijo, ki jo sestavi nadzorni upravni organ – URJSV.

Foto: Marjan Verč, Institut “Jožef Stefan”

Gasilska vaja na reaktorju

V torek, 6. decembra je na Reaktorskem centru Instituta “Jožef Stefan” potekala gasilska vaja. Poleg zaposlenih so na vaji sodelovale še ekipe poklicne Gasilske brigade Ljubljana, ekipa ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) ter ekipi prostovoljnih gasilskih društev Podgorica Šentjakob in Vižmarje – Brod.

Scenarij vaje je bil obsežnejši požar v objektu, ki je namenjen ravnanju z radioaktivnimi materiali. V zadimljenih prostorih se je nahajalo več ujetih oseb in tudi močnejši vir sevanja. Gasilci so morali rešiti ponesrečence in med svojim delom paziti na nivoje sevanja. Zaposleni smo gasilcem in ELME pomagali pri kontroli kontaminacije in z nasveti, kako ravnati v prizadetem objektu. ELME je med vajo izvajal tudi meritve sevanja v okolju.

Namen vaje je bil preizkusiti sodelovanje gasilcev, ELME in zaposlenih na IJS v primeru hujšega  izrednega dogodka in razbiti tudi kakšen mit o nevarnosti in škodljivosti sevanja za ljudi.

 

Snemanje filma “Lančana reakcija” v našem reakotrju

Med 19. in 23. oktobrom je naš reaktor obiskala filmska ekipa, ki je pri nas snemala nekatere ključne kadre filma “Lančana reakcija”. Film nastaja v koprodukciji srbske in slovenske filmske hiše in prikazuje zgodbo kako je nesreča na reaktorju v Vinči leta 1958 spletla prijateljstva med Francijo in tedanjo Jugoslavijo.

Med samo nesrečo je prišlo do prekomerne obsevanosti šestih oseb. Te so hitro odpeljali v Francijo, kjer so bili deležni moderne zdravstvene oskrbe. Šlo je za prvo presaditev kostnega mozga, kjer donator ni bil družinski član pacienta.

Na željo filmske ekipe smo iz reaktorske ploščadi in delno reaktorske hale ter kleti odstranili vse moderne in tudi tiste manj moderne stvari. Tako smo poskušali pričarati utrip nuklearne institucije iz 50-ih let prejšnjega stoletja. Da je bila stvar še bolj avtentična, je poskrbela skupine scenografov, ki so za namen snemanja filma pripravili še dodatne rekvizite.

Ekipo je vodil znan srbski igralec in režiser, Dragan Bjelogrlić. V filmu tudi sam odigra manjšo vlogo. Sama snemanja so potekala tri noči, saj so takrat vremenski pogoji najugodnejši za kakovostno sliko. Nekaj kadrov je bilo posnetih tudi na parkirišču med stavbami fizike in kemije.

Dogajanje so opazili tudi nekateri slovenski mediji:

https://www.24ur.com/popin/film_tv/zgodba-o-jedrski-nesreci-v-srbiji-pritegnila-dragana-bjelogrlica.html

https://n1info.si/novice/svet/jugoslovanska-skrivnost-projekt-atomske-bombe-ki-se-je-ponesrecil/

Nekaj utrinkov s snemanja smo zbrali tudi sami in so dostopni tukaj:

 https://video.arnes.si/watch/c8m48pnb4jpt

Tečaj “Train the trainers”

Med 5. in 7. septembrom ne reaktorju TRIGA gostimo šest tečajnikov iz šestih različnih evropskih držav. Udeležili so se tečaja organiziranega v okviru platforme ENEEP (www.eneep.org), ki je namenjen profesorjem in asistentom jedrske tehnologije. Tečaj sicer poteka v treh evropskih prestolnicah na treh različnih institucijah: STU Bratislava,  BME Budimpešta in IJS Ljubljana. Gre za demonstracijski tečaj, ki je v takšni obliki izveden prvič. V primeru pozitivnih izkušenj, lahko v prihodnje pričakujemo še več podobnih izpeljank.

Pregled reaktorskega tanka

V tednu med 25. in 29. julijem gostimo delavce podjetja Q Techna, ki pri nas pregledujejo stanje reaktorskega tanka. Podoben pregled so opravili že leta 2011, tako bo sedaj možna primerjava rezultatov. Reaktorski tank pregledajo s kamero in s pomočjo ultrazvočnega detektorja izmerijo njegovo debelino. Tank od začetka obratovanja reaktorja isti in je njegovemu stanju posvečena posebna pozornost.  Celovitost tanka je ključna za varno obratovanje reaktorja v prihodnje, saj preprečuje nezgodo puščanja vode iz bazena. Po končanem pregledu reaktorskega tanka bodo pregledali še bazen in shrambo za iztrošeno gorivo. Oba bazena sta trenutno prazna, ampak sta ravno tako ključni komponenti za prihodnje obratovanje reaktorja.

sl_SISlovenian