Snemanje filma “Lančana reakcija” v našem reakotrju

Med 19. in 23. oktobrom je naš reaktor obiskala filmska ekipa, ki je pri nas snemala nekatere ključne kadre filma “Lančana reakcija”. Film nastaja v koprodukciji srbske in slovenske filmske hiše in prikazuje zgodbo kako je nesreča na reaktorju v Vinči leta 1958 spletla prijateljstva med Francijo in tedanjo Jugoslavijo.

Med samo nesrečo je prišlo do prekomerne obsevanosti šestih oseb. Te so hitro odpeljali v Francijo, kjer so bili deležni moderne zdravstvene oskrbe. Šlo je za prvo presaditev kostnega mozga, kjer donator ni bil družinski član pacienta.

Na željo filmske ekipe smo iz reaktorske ploščadi in delno reaktorske hale ter kleti odstranili vse moderne in tudi tiste manj moderne stvari. Tako smo poskušali pričarati utrip nuklearne institucije iz 50-ih let prejšnjega stoletja. Da je bila stvar še bolj avtentična, je poskrbela skupine scenografov, ki so za namen snemanja filma pripravili še dodatne rekvizite.

Ekipo je vodil znan srbski igralec in režiser, Dragan Bjelogrlić. V filmu tudi sam odigra manjšo vlogo. Sama snemanja so potekala tri noči, saj so takrat vremenski pogoji najugodnejši za kakovostno sliko. Nekaj kadrov je bilo posnetih tudi na parkirišču med stavbami fizike in kemije.

Dogajanje so opazili tudi nekateri slovenski mediji:

https://www.24ur.com/popin/film_tv/zgodba-o-jedrski-nesreci-v-srbiji-pritegnila-dragana-bjelogrlica.html

https://n1info.si/novice/svet/jugoslovanska-skrivnost-projekt-atomske-bombe-ki-se-je-ponesrecil/

Tečaj “Train the trainers”

Med 5. in 7. septembrom ne reaktorju TRIGA gostimo šest tečajnikov iz šestih različnih evropskih držav. Udeležili so se tečaja organiziranega v okviru platforme ENEEP (www.eneep.org), ki je namenjen profesorjem in asistentom jedrske tehnologije. Tečaj sicer poteka v treh evropskih prestolnicah na treh različnih institucijah: STU Bratislava,  BME Budimpešta in IJS Ljubljana. Gre za demonstracijski tečaj, ki je v takšni obliki izveden prvič. V primeru pozitivnih izkušenj, lahko v prihodnje pričakujemo še več podobnih izpeljank.

Pregled reaktorskega tanka

V tednu med 25. in 29. julijem gostimo delavce podjetja Q Techna, ki pri nas pregledujejo stanje reaktorskega tanka. Podoben pregled so opravili že leta 2011, tako bo sedaj možna primerjava rezultatov. Reaktorski tank pregledajo s kamero in s pomočjo ultrazvočnega detektorja izmerijo njegovo debelino. Tank od začetka obratovanja reaktorja isti in je njegovemu stanju posvečena posebna pozornost.  Celovitost tanka je ključna za varno obratovanje reaktorja v prihodnje, saj preprečuje nezgodo puščanja vode iz bazena. Po končanem pregledu reaktorskega tanka bodo pregledali še bazen in shrambo za iztrošeno gorivo. Oba bazena sta trenutno prazna, ampak sta ravno tako ključni komponenti za prihodnje obratovanje reaktorja.

e-SiCure

V tednu od 30. maja pa do 3. junija gostimo skupino raziskovalcev iz Hrvaške, Japonske, Portugalske in Slovenije, ki skupaj sodelujejo na projektu e-SiCure 2. Namen projekta je nadaljevati razvoj SiC detektorja nevtronov. Obsevanja potekajo na različnih močeh v suhi celici. Trenutne rezultate si je ogledal tudi predstavnik URSJV.

Raziskovalna kampanja CEA/I-tech in IJS

 

Med 16. in 25. majem poteka raziskovalna kampanja. CEA v sodelovanju z Odsekom za reaktorsko fiziko (F8) IJS opravlja meritve nevronskih doz z namenskimi folijami. Na podlagi rezultatov bodo preverili delovanje MCNP in Tripoli računskega modela našega reaktorja. Proti koncu kampanje se nam je pridružilo še slovensko podjetje Instrumentation Technologies, ki skupaj s CEA razvija sistem Monaco za merjenje moči reaktorja.

Tečaj ENEEP

V tednu med 14. in 18. februarjem smo ustanovitelji platforme ENEEP gostili tečajnike iz različnih fakultet Evropske unije. Ened izmed tečajev je potekal tudi na Reaktorskem centru na Brinjah. Tečajniki so izvajali vaje, pri katerih so se spoznali s samim delovanjem jedrskega reaktorja. Spoznali so tako teoretični kot tudi praktični del samega obratovanja reaktorja.  Najbolj zanimiv je bil zadnji dan, ko so tečjniki dobili priložnost tudi sami upravljati z reaktorjem.

sl_SISlovenian