Med 19. in 23. oktobrom je naš reaktor obiskala filmska ekipa, ki je pri nas snemala nekatere ključne kadre filma “Lančana reakcija”. Film nastaja v koprodukciji srbske in slovenske filmske hiše in prikazuje zgodbo kako je nesreča na reaktorju v Vinči leta 1958 spletla prijateljstva med Francijo in tedanjo Jugoslavijo.

Med samo nesrečo je prišlo do prekomerne obsevanosti šestih oseb. Te so hitro odpeljali v Francijo, kjer so bili deležni moderne zdravstvene oskrbe. Šlo je za prvo presaditev kostnega mozga, kjer donator ni bil družinski član pacienta.

Na željo filmske ekipe smo iz reaktorske ploščadi in delno reaktorske hale ter kleti odstranili vse moderne in tudi tiste manj moderne stvari. Tako smo poskušali pričarati utrip nuklearne institucije iz 50-ih let prejšnjega stoletja. Da je bila stvar še bolj avtentična, je poskrbela skupine scenografov, ki so za namen snemanja filma pripravili še dodatne rekvizite.

Ekipo je vodil znan srbski igralec in režiser, Dragan Bjelogrlić. V filmu tudi sam odigra manjšo vlogo. Sama snemanja so potekala tri noči, saj so takrat vremenski pogoji najugodnejši za kakovostno sliko. Nekaj kadrov je bilo posnetih tudi na parkirišču med stavbami fizike in kemije.

Dogajanje so opazili tudi nekateri slovenski mediji:

https://www.24ur.com/popin/film_tv/zgodba-o-jedrski-nesreci-v-srbiji-pritegnila-dragana-bjelogrlica.html

https://n1info.si/novice/svet/jugoslovanska-skrivnost-projekt-atomske-bombe-ki-se-je-ponesrecil/

Nekaj utrinkov s snemanja smo zbrali tudi sami in so dostopni tukaj:

 https://video.arnes.si/watch/c8m48pnb4jpt

Snemanje filma “Lančana reakcija” v našem reakotrju
en_GBEnglish